Aktiviti Kami

JIKA INGIN DAFTAR PROGRAM ATAU BELI PRODUK.SILA ISI FORM DIBAWAH

SILA PILIH: DAFTAR PROGRAM
BELI PRODUK
Sila pilih produk jika berminat: TRIO DETEKTIF:Bomoh Sakti Rajawali
TRIO DETEKTIF:Misteri Kilang Biskut
TRIO DETEKTIF:Makhluk Aneh Pulau Pisang
DVD GEGARKAN MINDA (MATH MAGIC)
SILA PILIH PROGRAM(tak perlu jika hanya membeli produk):
Name(wajib):
TELEFON(wajib):
ALAMAT(wajib):
NAMA SEKOLAH(wajib):
UMUR(wajib):
Email Address:
Sebarang pertanyaan; sila nytakan di sini:

This contact form was created by Freedback.

nak print flyers colur? klik sini..

Masa Itu EMAS!

Friday, September 11, 2009

CINTA & STUDY

"Cikgu Yaser, saya pelajar Ting. 3 di sebuah sekolah di Klang. Saya sekarang dilamun cinta dgn teman sekelas saya. Mula-mula kami berkawan, tetapi sekarang saya rasa sayang padanya. Dia pun begitu. Kami juga sering keluar ke shopping mall & hang out setiap weekend. Tapi, masalahnya bila saya ajak dia study sama-sama di library dia taknak. Apa pendapat cikgu?"
Dari Mas,Klang

Cinta memang penting. Allah menyebut dalam al-Quran: "Aku jadikan kamu berpasangan..." memang setiap org punya pasangan masing-masing. Jika sekarang belum ada, nanti InsyaAllah akan ada. Tapi masalah adik Mas ni lain sikit. Cinta semasa study... Cinta masa sekolah ni boleh, bukan tak boleh, tapi kena control. Kalau boleh, ikut tips ini:
1. Kenal pasti cinta ikhlas atau cinta nafsu: kalau pasangan kita lebih pentingkan cinta, maksudnya lebih suka hang out, lepak, buang masa, apatah lagi suka ajak buat perkara sumbang, sudah semestinya itu cinta nafsu... awas! Lelaki tak rugi, org perempuan mcm Mas yg akan kecewa nanti.
2. Pandai bahagi masa: masa study mesti study, masa nak hang out mesti jangan keterlaluan. Ingat: semua takkan terjadi jika kita bertepuk sebelah tangan. Tapi jgn pula curi tulang- study dilibrary, tapi tak study pun, syok-syok saja lebih. Jangan tipu diri. Satu lagi, jangan sesekali amalkan bergayut handphone atau telefon: tak bagus utk otak & sgt bagus utk mak berleter (kalau nak le)
3. Jangan 100% berharap: umur spt Mas masih muda. Masih jauh perjalanannya. Takut-takut nanti hati terpaut pada yg lain pula. Sama ada pihak lelaki atau perempuan. Sebab, bila umur remaja, hati kita sentiasa berubah-ubah. Jgn terlalu berharap pada cinta itu 100%, kerana nanti bila clash, pakwe pun hilang, study pun hilang, takut-takut akal pun hilang...
4. Kalau boleh elak, lagi bagus! 90% cinta semasa sekolah tak kekal. Ini kenyataan. Tapi ada juga yg kekal. Yg penting, kalau rasanya Mas tak boleh control diri, maksudnya masa bercinta ni nampaknya diri Mas lagi teruk, lagi tak terurus, study pun tak menentu, lebih baik ambil keputusan bijaksana: putuskan. Jika ditunggu, makin lama makin sayang. Jika makin sayang, makin parah nak berpisah.

Ingat! Cinta kalau membawa kita kepada lebih baik memang bagus, tapi jika sebaliknya, mungkin sekarang kita dilamun keindahan, tapi nanti kecewa. Ingat! memang susah utk buat keputusan, sangat memedihkan, tapi jangan lupa UBAT UNTUK ORANG DEWASA BIASANYA PAHIT!

No comments:

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget